Consumentenrecht

Het consumentenrecht omvat wetten en regels die de consumenten beschermen bij aankoop van producten.
Een ervaren specialist op dit vakgebied biedt daarom absoluut een meerwaarde.

Consument

Een consument is iemand die handelt met een privédoel. Bijvoorbeeld iemand die van een (winkel)bedrijf een kast of een computer koopt die niet bedoeld is voor bedrijfs- of beroepsmatig gebruik. Of iemand die geld leent van een bank of een andere instelling.

Product niet naar verwachting

Deugt er iets niet aan uw aankoop? Is het product al kapot gegaan ruim voordat u dat verwachtte? Of heeft u een product kapot of beschadigd bezorgd of geleverd gekregen? Voor uw recht op vergoeding van zo’n gebrekkig product maakt het niet uit of het gebrek veroorzaakt is door de bezorger, de winkelier/leverancier of de fabriek. Het maakt ook niet uit of u de afspraken met uw leverancier schriftelijk of mondeling heeft gemaakt.

Als de leverancier u geen vervangend product wil of kan geven of u geen compensatie biedt, kan Van Veenendaal Advies voor u een uitgebreide procedure of spoedprocedure starten bij de kantonrechter.

Consumentenkoop

Het belangrijkste aspect van een consumentenkoop is dat een product te allen tijde moet voldoen aan de verwachtingen van de koper. In alle redelijkheid. Een product dat niet aan die verwachtingen voldoet, is een gebrekkig product. De algemene voorwaarden van de verkoper hebben daar geen invloed op.

Een nieuwe wasmachine mag bij normaal gebruik niet al na een jaar kapotgaan. Ook als de garantietermijn van een jaar is verstreken, mag de koper die verwachting hebben. In zo’n geval mag de koper eisen dat hij een nieuwe wasmachine of schadevergoeding krijgt. Het hangt af van de omstandigheden wat er in dat geval redelijk is.

Particulier koopt van particulier

Koopt u als particulier een (tweedehands) product van een andere particulier? Uw zaak valt dan niet onder consumentenkoop. Van Veenendaal Advies kan dan wel voor u een procedure starten als u dat wilt. Bijvoorbeeld als u wel heeft betaald, maar uw aankoop niet heeft ontvangen.

Lening

Heeft u een lening bij de bank, maar uw rente niet betaald? Als de bank wil dat u uw lening in één keer terugbetaalt en u bent het daar niet mee eens, dan kunt u een procedure starten bij de rechter. Van Veenendaal Advies kan voor u bij een lening tot € 40.000,00 een procedure voeren bij de kantonrechter.

Civiele rechter

Gaat uw zaak over een aankoop van een particulier boven de € 25.000 of over een lening hoger dan € 40.000? En is er een spoedeisend belang? U kunt een procedure starten bij de civiele rechter. U bent dan verplicht een advocaat in te schakelen.

Advies nodig?

Wij helpen u graag met consumentenrecht!